Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 212

Volgende
Volgend artikel:

Je batterijen opladen zonder vakantie: 3 tips

Niet-rokers krijgen 6 dagen extra vakantie

Niet-rokers extra vakantie
We spenderen gigantisch veel tijd op onze werkplek en zien collega’s meestal vaker dan vrienden en familie. De plek bij uitstek dus om een gezonde levensstijl in de kijker te zetten en heilzame keuzes te pushen. Sommige bedrijven gaan daar vrij ver in: het Japanse marketingbedrijf Piala Inc. besloot recent om niet-rokers te belonen met zes (!) extra vakantiedagen. Maar waarom? En werkt zoiets écht?

We schetsen even context over de beweegreden achter de beslissing. Iedereen kan zich een werkvloer inbeelden met een groepje rokers en hun niet-rokende tegenhangers. Nemen rokers vaker een korte pauze om buiten een rookmomentje in te lassen? Ja. Nemen niet-rokers die momenten ook? Helaas niet.

Het is net om die reden dat het Japanse Piala Inc. de keuze maakte om de niet-rokers ook vrije momenten te gunnen, zonder daarvoor opeens aan het roken te slaan.

Lees ook: Kan mijn werkgever me extra vakantiedagen geven?

Belonen versus straffen

Het bijkomende doel? De regel moet rokers aan het denken zetten. Zes mooie vakantiedagen in ruil voor het beëindigen van je smoke streak op de werkplek. Met die insteek wordt het idee vrij goed onthaald. Maar natuurlijk duiken ook critici op in dit debat.

Voor velen lijkt deze maatregel een regelrechte straf voor rokers. Onzin volgens CEO van het bedrijf Takao Asuka. Hij hoopt werknemers net aan te moedigen om te stoppen met roken door het geven van drijfveren in plaats van te straffen.

Rokers krijgen door de maatregelen niet opeens minder verlofdagen dan wettelijk voorgeschreven. Gezonde keuzes maken zorgt in dit bedrijf gewoon voor éxtra vrije dagen.

Vakantie FAQ: alle feiten op een rij

Voordelen rokersvrije werkruimte

Hoe minder werknemers roken, hoe beter, toch? De voordelen vormen een mooi lijstje voor de volledige werkvloer.

  • Je vermijdt passief roken voor niet-rokers. Ook al wordt er buiten gerookt, de impact van passief roken mag je niet zomaar onderschatten.
  • Je zet actief in op de gezondheid van álle werknemers op de werkvloer, niet enkel van de rokers.
  • Gezonde werknemers zorgen voor meer productiviteit. Ze zijn niet alleen minder vaak afwezig door ziekte, als ze aan het werk zijn, zorgen ze voor betere resultaten.
  • Gezonde werknemers leveren niet alleen een positievere werkomgeving op, maar ook een positief imago. En dat zowel bij werknemers als klanten.
Hybride werknemers zijn gezonder: de cijfers

Innovatieve daadkracht

Alle voors en tegens even naast ons neergelegd, het initiatief getuigt wél van daadkracht van het Japanse bedrijf. In Japan rookt ongeveer 22% van de bevolking, onder de werkenden spreken ze zelfs van 35%.

Geen wonder dat bedrijven er innovatieve manieren zoeken om het verslavingsprobleem aan te pakken. Of de regel in ons land ook goed onthaald zou worden, blijft een groot vraagteken. Wordt vervolgd?

Extra: 5 manieren om gezonder te eten op het werk

(ZINNIG) – Bron: HRD Future

26 januari 2024
Anderen bekeken ook